Guide: Sådan Undgår Du At Sætte Det Fordømte Idiotkomma

Har du hørt om idiotkommaet før? Det er et forkert komma, som rigtig mange - også dygtige skribenter - sætter. I dette indlæg kan du lære, hvad begrebet refererer til, og hvordan du vænner dig af med uvanen, hvis du har tillagt dig den.

'Idiotkomma' er i mine øjne en lidt hård betegnelse, for man er altså ikke nødvendigvis idiot, bare fordi man sætter dette komma. Man sætter nemlig kommaet, fordi man har tillært sig en række huskeregler om kommatering.

Jeg vil sågar ikke afvise, at jeg i en brandert eller to selv er kommet til at sætte kommaet, for kommaet er altså fristende at sætte - selv for os, der kan kommareglerne.

Idiotkomma refererer til et komma foran enten 'som' eller 'der', som ikke skal sættes. Herunder følger et konkret eksempel på et idiotkomma:

"Han kan ikke beslutte sig for hvilken vin, som passer bedst til maden."

Den flittige elev ved fra danskundervisningen, at hvis 'som' kan udskiftes med 'der' og omvendt, så skal der komma foran enten 'som' eller 'der'. Eleven ved dog også, at der som oftest skal komma foran hv-ord. Så eleven tænker, at så skal sætningen vel se ud som følger:

"Han kan ikke beslutte sig for, hvilken vin, som passer bedst til maden."

Den ekstra flittige elev ryster på hovedet over ovenstående, men anerkender det bagvedliggende ræsonnement. Den ekstra flittige elev ved dog, at de danske retskrivningsregler indebærer, at kommaet kun skal sættes foran hv-ordet i ovenstående tilfælde.

Korrekt kommatering vil derfor se ud som følger:

"Han kan ikke beslutte sig for, hvilken vin som passer bedst til maden."

Dette skyldes, at reglen om, at der skal være komma foran hv-ord, altid trumfer som/der-reglen.

Tak for støtten

Vi håber, at ovenstående berigede dig med ny viden, så du fremadrettet er endnu skarpere med pennen i hånden.

Allersidst vil vi gerne takke Danish Skin Care, der sælger skønne hudplejeprodukter mod blandt andet bumser, for at have bidraget med hjælp til dette indlæg.  

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk