Danskernes-hyppigste-stavefejl

Selvom vi allerede fra de laveste klassetrin bliver trænet i stavefærdigheder, ender mange af os med at vokse op uden at få helt styr på retstavningen. I dette indlæg kan du se, hvilken stavefejl danskerne hyppigst laver.

I 2008 blev der lavet en grundig undersøgelse, der havde til formål at undersøge elevers stavefærdigheder. Undersøgelsen afslørede, at det, der voldte eleverne flest problemer, var det dumme nutids-r, og det er sandsynligt, vi her ti år senere stadigvæk har problemer med lige netop det element, da det har voldt danskerne problemer altid.

Hvis det er nogle år siden, at du sad med bagen på skolebænken, kan du herunder få genopfrisket reglerne for nutids-r:

Hvis et udsagnsord står i nutid, skal det indeholde et nutids-r, for eksempel som i følgende sætning:

"Jeg lærer så meget af Albus Dumbledore."

Er udsagnsordet derimod i navneform, skal det ikke indeholde det fordømte nutids-r. Et eksempel på en sætning, hvor udsagnsordet står i navneform er:

"Jeg kommer til at lære så meget af Albus Dumbledore."

De hardcore sprognørder vil ved at kigge på en sætnings konstruktion let kunne gennemskue, hvorvidt udsagnsordet står i nutid eller navneform.

Det er dog et fåtal, der i stand til dette, og som du vil erfare, hvis du siger ovenstående sætninger højt, er det ikke til at høre, hvorvidt udsagnsordet skal indeholde et nutids-r eller ej.

Tricket, der kan udrydde fejlen, er at indsætte et andet udsagnsord i stedet for 'lære(r)'

. Et ord, hvor det er let at høre, hvorvidt ordet skal slutte på 'r' eller ej.

Jeg plejer at bruge 'male' og 'maler' eller 'spise' og 'spiser'. Det kan godt være, at sætningen bliver spøjs semantisk set, når man udskifter udsagnsordet, men man kan sagtens høre, hvorvidt den er grammatisk korrekt.

Prøv selv at læs følgende sætninger højt for dig selv:

"Jeg spiser så meget af Albus Dumbledore."

"Jeg spise så meget af Albus Dumbledore."

Selvom meningen med sætningerne nu er en smule morbid og spøjs, er det vel de færreste, der er i tvivl om, at det er den øverste sætning med nutids-r'et, der er grammatisk korrekt.

Tak for støtten

Vi håber, at ovenstående hjælper dig med at få styr på nutids-r. Vi vil afslutningsvis godt takke Curvii.dk for at have hjulpet os med og støttet indlægget.

Info om Curvii.dk

Webshop, der sælger plus size-tøj til kvinder.

Beliggende i Ikast.

Sælger blandt andet følgende mærker: Junarose, Zizzi og Gozzip.  

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk