Får Eller For - Hvordan Er Det Nu Lige, Det Er..?

Hedder det for for eller får? Disse to volder faktisk overraskende mange danskere besvær. Når du har læst denne artikel, er du ikke en af dem, som nogensinde får besvær med at skelne mellem disse ord igen.

For og får er to vidt forskellige ord, der tilhører forskellige ordklasser. Herunder følger en oversigt over forskellene. Forhåbentligt bidrager det til, at du aldrig nogensinde bytter rundt på ordene igen.

Får

Får er et verbum, altså et udsagnsord. Det er præsens (nutid) af ‘at få’. Som regel er der tryk på ordet. Et eksempel på en sætning, hvor får er brugt korrekt ses her:

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal bruge får eller for, kan du prøve at sætte ‘må få’ ind i stedet for. Hvis det kan lade sig gøre, skal du bruge får.

Får er desuden også et navneord, der beskriver en mellemstor drøvtygger med kraftig hvid pels.

For

For kan både være en præposition (forholdsord), et adverbium (biord) samt en konjunktion (bindeord). Der er typisk ikke tryk på ordet. Herunder følger et par eksempler på korrekt brug af for:

Det er ikke så vigtigt, at du ved, hvornår for bruges som adverbium, præposition eller konjunktion. Det vigtigste er, at du kender forskellen på for og får, og det gør du formentlig nu.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik og andre gode sager som fx et dejligt varmetæppe.

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk