Højest Eller Højst?

Ordene 'højest' og 'højst' volder danskerne rigtig store problemer, og det er højst forståeligt. I denne artikel bliver du klogere på, hvornår du skal bruge den ene form, og hvornår du skal bruge den anden.

Giver det mening at diskutere brugen af 'højst' og 'højest'? Det gør det rent faktisk, for selvom de to former minder rigtig meget om hinanden, er der nogle centrale forskelle mellem ordene, som enhver sprognørd bør kende.

Ordene er to former af samme ord. De er nemlig begge højeste grad af tillægsordet høj. Trods dette betyder de ikke det samme, og de bruges ej heller på samme måde.

Herunder kan du se, hvornår du skal bruge det ene, og hvornår du skal bruge det andet.

Hvornår skal du bruge højst?

Højst har to betydninger:

1. Særdeles

Et eksempel herpå kunne være "Det er højst irriterende, at betydningerne af højst og højest skal være så hamrende besværlige at få styr på."

2. Maksimal

Et eksempel herpå kunne være: "Brøndby bliver sgu højst 3'er i år."

Hvornår skal du så bruge højest?

Højest bruges i alle andre betydninger end de to ovenstående. Derfor bruger man højest i sammenligninger, og når det handler om højde. Herunder følger to eksempler, hvor højest bruges korrekt:

Tak til Moodings

Hos Moodings er der ansat en række sprognørder, og vi vil meget gerne takke dem for at have hjulpet os med tilblivelsen af dette indlæg.

Hvis du ikke kender Moodings, kan vi fortælle, at der er tale om en webshop, der sælger designermøbler fra nogle af verdens førende producenter, blandt andet Bloomingville og House Doctor.

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk