Ligge Eller Lægge - Hvordan Er Det Nu Lige..?

Ordene ligge og lægge volder rigtig mange danskere besvær. Det skyldes, at der ikke rigtig er nogen auditiv divergens mellem de to ord. Man kan derfor ikke høre, hvornår det skal være det ene frem for det andet. Man bliver nødt til at kende ordenes præcise betydninger, så man ved, hvilke sammenhænge de skal bruges i.

Reglerne helt kort

Hovedreglen siger: Ligge bruges i sætninger uden objekt (genstandsled), mens lægge bruges i sætninger med objekt. Herunder følger et par konkrete eksempler på korrekt brug af de to verber:

Ovenstående regel kræver dog en vis grad af flair for sprog og grammatisk indsigt. En endnu lettere huskeregel er, at ligge skal bruges, når der er tale om noget, som ligger stille, mens lægge bruges i forbindelse med bevægelse.

Er du stadigvæk i tvivl?

Nogle sætninger kan være så snørklede og forvirrende, at man, trods kendskab til ovenstående, stadigvæk kan have svært at afgøre, hvorvidt man skal bruge ligge eller lægge.

Er du endt i sådan en kattepine og sidder helt tvivlrådig, kan du prøve at indsætte sidde eller sætte i sætningen. Kan du indsætte sidde med i, skal du bruge ligge. Kan du indsætte sætte, er det derimod lægge, du skal bruge.

Når du tester med sidde og sætte, giver sætningen sikkert ikke semantisk mening, men du kan garanteret høre, om den grammatisk er rigtig.

Herunder følger et par eksempler:

Tak til Syspeople

Vi vil godt takke Syspeople for hjælpen med tilblivelsen af denne artikel. Hos Syspeople finder man en række dygtige sprognørder med speciale i service management og digital transformering

Virksomheden tilbyder løsninger på den globalt anerkendte løsning ServiceNow. Hvis du tænker: “Hvad er ServiceNow?” kan du læse om denne service og meget andet på Syspeoples hjemmeside.

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk