Dialekter I Danmark

Selv i et forholdsvis lille land som vores eget Danmark er der utroligt stor forskel på, hvordan vi taler forskellige steder i landet. Men hvor mange dialekter findes der rent faktisk i Danmark?

Dette er faktisk ikke et spørgsmål, som er sådan bare lige til at svare på. Dialektforskere bliver ofte stillet netop dette spørgsmål, og må svare det i første omgang lidt utilfredsstillende svar: “det kommer an på”.

Tre dialektgrupper: Jysk, ømål og bornholmsk

Det korte svar på spørgsmålet “hvor mange dialekter findes der i Danmark” er tre. Helt overordnet kan man nemlig dele de danske dialekter ind i tre hovedgrupper, som kaldes jysk, ømål og bornholmsk, og hver af disse “hoveddialekter” har faktisk hver sin ordbog; Ømålsordbogen, Jysk Ordbog og Bornholmsk ordbog.

Kilde: https://dialekt.ku.dk/dialekter/hvor_mange_danske_dialekter/

Underinddeling af dialekter

Inden du begynder at føle, at din helt særlige dialekt helt er blevet glemt, så skal det hurtigt siges, at de tre hoveddialekter kan ifølge dialekt.dk inddeles i yderligere 32 dialekter, hvor du helt sikkert vil finde din dialekt repræsenteret.

Ømål:

Jysk:

Bornholmsk

Så når man spørger “hvor mange dialekter er der i Danmark?”, bør man faktisk rette sig selv og i stedet spørge: “hvor mange dialekter har sprogforskerne besluttet sig for at skelne imellem?”, hvortil det endelige svar må være 32.

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk