Lær Fodboldsproget At Kende

Der kan være rigtig mange termer, man skal lære at kende, hvis man gerne vil føle sig som en fodboldekspert. Når det kommer til ord og sætninger, er der ofte andre regler end i mange andre sammenhænge. Derfor kan det kræve en lille guide at forstå fodboldsproget.

Er du helt vild med fodbold, ved du nok også, at det kan være lidt af en mundfuld at følge med i det hele. Der er ord og sætninger, som relaterer til bold, og som man måske har svært ved lige at placere. Derfor får du her en lille guide til nogle af de ord, du i hvert fald skal kende til og forstå.

VAR

Selvom du måske allerede ved, hvad VAR er for noget, så kommer der her lige en ekstra introduktion til det. Helt konkret er det en forkortelse for Video Assistant Referee, men det i sig selv forklarer jo ikke helt, hvordan det bruges. Det siger dog lidt om, hvad det faktisk er: En ekstra dommer, som er med via video.

Denne eller disse ekstra dommere er til stede lige uden for banen, hvor de står med en skærm og følger med i kampen. Når der opstår en situation, hvor de er i tvivl, om dommeren har vurderet rigtigt, kan de vælge at informere ham. Derefter kan han stoppe spillet og gå ud for at tjekke efter selv.

På samme måde kan disse mennesker hurtigt afkræfte, hvis dommeren selv er i tvivl, om han har fejlet. Hvis de fortæller ham, at der ingen grund er til at tjekke igen, kan han hurtigt komme videre med spillet, og man får ikke en unødvendig afbrydelse. Det er dermed en måde, hvorpå man hurtigt kan træffe en afgørelse, selvom spillet stoppes.

I manges øjne fjerner det noget af charmen ved sporten, mens andre mener, at det yder spillet mere retfærdighed, fordi man får lavet flere rigtige kendelser.

Falsk 9’er

Har du hørt eksperterne tale om en falsk 9’er, men har du aldrig rigtig fundet ud af, hvad det vil sige? Egentlig betyder det bare, at angriberen på et hold ikke opfører sig som en angriber. Han flakker måske mere rundt og går med i spillet på andre områder af banen, og det er egentlig bare det, som udtrykket kommer af.

Det er altså en 9’er, som var det nummer, som angriberen i gamle dage havde på ryggen. Det bliver falsk i den forstand, at han ikke spiller den position så stationært, som mange andre gør det.

Power of sport

Har du hørt folk tale om power of sport? Det er et fluffy udtryk, som i princippet bare handler om, hvor meget magt sport har. For mange har det den betydning, at man ved hjælp af sport kan bidrage eller komme i besiddelse af andre ting.

Det gælder eksempelvis i forbindelse med velgørenhedsprojekter eller ved politiske beslutninger, hvor sport ofte spiller en eller anden form for rolle. Derfor taler man om den magt, som sporten har.

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk