Pendulord: Lad Forvirringen Begynde

Du har måske aldrig hørt om “pendulord” før - eller nej - selve betegnelsen “pendulord” er nok nærmere det, du aldrig har hørt om før. Men ikke desto mindre er du højst sandsynlig flere gange i dit liv stødt på disse problematiske ord. Og fandt dette sammenstød sted i en samtale med nogen fra den ældre generation, så er du med garanti også blevet gjort opmærksom på det.

Pendulord er nemlig de ord i det danske sprog, som har to fuldstændigt modsatrettede betydninger - typisk fordi ordet i en længere periode er blevet brugt “forkert”.

F.eks. har du så fået for meget eller for lidt, hvis du er blevet forfordelt? Er det godt eller skidt, hvis der er nogen, som gør dig en bjørnetjeneste? Betyder patetisk noget højtideligt eller noget ynkeligt? Og ved du, hvor meget du får, hvis jeg betaler dig godt 100 kr.?

Svarene på disse spørgsmål vil afhænge af, hvem man spørger, da pendulordene ovenfor har to fuldstændig forskellige betydninger, nemlig en traditionel og en nyere og begge er i dag fuldt ud korrekte at bruge.

Folk, som bruger ordnene i deres traditionelle betydning, vil måske mene, at accepten af den nyere betydning åbenbarer det danske sprogs forfald, men fænomenet med ords betydningsændring er lige så gammelt som sproget selv. Nogle betydningsændringer sker hurtigt, andre langsomt, men de har immervæk altid fundet sted.

I en overgangsperioden vil der nødvendigvis eksistere flere forskellige betydninger af det samme ord, typisk afhængigt af hvor gammel den talende er, og det er disse ord, som betegnes pendulord.

Her får du de pendulord, som generationerne skændes mest om

Bjørnetjeneste

Traditionelt betyder ordet “bjørnetjeneste” en velment hjælp, der imidlertid gør mere skade end gavn. Betydningen stammer fra la Fontaines fabel om den velmenende, men uheldige bjørn, der ville jage en flue væk fra sin herres ansigt ved at smække fluen med en stor, tung sten og dermed påførte den stakkels mand et fatalt kraniebrud.

I dets nyere betydning vil ordet “bjørnetjeneste” sige en meget stor tjeneste eller hjælp.

Laps (og adjektivet lapset)

Traditionelt betyder ordet “laps” en pyntet mand.

I ordets nyere betydning menes der en mand, som er sjusket klædt eller en mand i lappet tøj.

Godt (og vel)

Her er der sket lidt inflation så at sige. Førhen betød “godt (og vel)” lidt over/mere, men nu anvender mange det i betydningen lidt under/mindre.

Patetisk

Traditionelt set betyder “patetisk” højtidelig, men det har nu ændret sig til ynkelig i stedet for.

Ulvetime

Oprindeligt brugte man ordet “ulvetime” om timen mellem nat og daggry, men nu er “ulvetimen” eftermiddagen før aftensmad.

Forfordele

Førhen ville “forfordele” sige at snyde, men i dag bruger mange det i betydningen at favorisere.

Tak til Curvii.dk

Denne artikel har vi fået hjælp til af en række medarbejdere fra Curvii.dk.

Vi takker mange gange for hjælpen!

Hvis du ikke kender Curvii.dk, så er det en webshop, der sælger plus size-tøj til kurvede kvinder. I shoppen finder man de lækreste mærker som f.eks. Gozzip.

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk