Undga-sproglige-fejl-i-det-daglige

For mange danskere føles det som en stor udfordring at tale korrekt. Det er måske ikke afgørende, at man ligefrem snakker som dronningen, men man vil bare gerne tale et fornuftigt og korrekt dansk, som andre nyder at lytte til.

Der er dog en grund til, at nogle uddanner sig inden for netop dette område, som ikke er så simpelt og ligetil, som det måske kan virke til at være. Faktisk er der stor forskel på, hvordan man bedst lærer sproget. 

Du kan nemlig stort set bruge alt, du ser i løbet af din dag til at blive bedre, og her får du et par eksempler på, hvad det eksempelvis kunne være.

Læsning på nettet

I dag læser rigtig mange en masse på nettet. Det betyder også, at der selvfølgelig er sket lidt et skred i den måde, som folk tager information ind på, og dermed bliver de også påvirket af, hvordan der skrives på nettet. Sproget er nemlig ofte lidt anderledes end eksempelvis akademiske bøger.

Der kan dog sagtens være rigtig meget at lære af det, man læser på nettet. Det kan være blogartikler som denne eller måske bare simple nyhedsartikler, hvor man kan kigge lidt på sproget, det stilistiske og selvfølgelig opbygningen af sætningerne. Samtidig kan man kigge på, hvordan sproget pyntes med bestemte ord, som i sammenhæng giver troværdighed, power – eller hvad teksten nu gerne vil vise.

Hvis man vil bruge den slags til at undgå fejl og dårlige sætninger i hverdagen, kan man for eksempel kigge på, hvor det virker stærkt, og hvor der er tale om et ret sløjt sprog. Hvis det bliver lidt for monotont eller trivielt, kan det hurtigt blive noget, man ikke synes om. Omvendt skal det heller ikke blive så ungdommeligt, at det nærmest virker påtaget, når man læser det.

Klassiske aviser

Der er også god viden at hente i de fysiske aviser, og det skyldes ofte, at der er blevet lagt nogle ekstra timer i netop dette arbejde. For mange journalister er der en form for ære i at arbejde med fysiske aviser, og derfor bliver der også gået en kende mere op i netop disse.

Find et sprogidol

Hvis du vil være sprognørd, må du også kigge på dem, som er bedre end dig. Du kan overveje, hvem du virkelig nyder at lytte til eller læse bøger af. Det er et godt udgangspunkt i forhold til at blive god til sproget, for det giver dig mulighed for at gå i dybden med den eller de personer, du finder interessante.

Det kan eksempelvis være en, som holder foredrag på en livlig og spændende måde. Det kan også være en journalist, som bare altid formår at tale lige til dig, fordi hun har troværdighed, vælger de rigtige ord og har en stærk attitude.

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk