Hvad Er En Præposition?

Vi har tidligere her på sprogpiloter.dk lavet en artikel, hvor du kan lære alle de grammatiske ord lidt bedre at kende. I artiklen gennemgår vi helt kort de grammatiske ord ved at benævne både deres latinske og danske betegnelse akkompagneret med eksempler.

Denne artikel vil vi gerne uddybe, da der er mange, som behøver en noget mere detaljeret forklaring på de enkelte betegnelser for at forstå, hvad de egentlig betyder. Derfor vil der over det næste stykke tid komme en del artikler, hvor vi går i dybden med de grammatiske ord. Vi starter helt uvilkårligt i denne artikel, hvor vi forklarer, hvad en præposition er.

Hvad er en præposition? En præposition kaldes på dansk også et forholdsord. Forholdsord er dem, som vi bruger til at angive sted, middel, retning og lignende - altså de små ord, vi sætter foran en styrelse, hvilket vil sige substantivistiske størrelser som navneord, egenavne eller stedord.

Forholdsord relaterer sig altså til den styrrelse, som det står foran. Her er et par eksempler:

De tre bukkebruse gik over broen.

Trolden boede under broen.

Trolden røg i vandet.

De tre bukkebruse spiste græs engen.

Danske præpositioner

Tak for støtten

Tak til Illums Bolighus for deres støtte til dette indlæg. Se deres smarte kollektion af Rains produkter samt mange andre i deres store udvalg. 

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk